SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Egy zeneszerző és egy írónő.

A zeneszerző a XVIII-XIX. századi klasszicizmus kiemelkedő, világhírű képviselője. Életműve átmenetet teremtett a romantika korába. Főként szimfóniáiról és zongoradarabjairól ismert.

A népszerű, nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendő írónő csaknem 90. születésnapját ünnepelték 2005 októberében a budapesti Károlyi palotában.

Az írónő egyik nagysikerű könyvének címe megegyezik a zeneszerző egyik legismertebb művének címével. A zeneművet gyermekek és felnőttek, kezdők és hivatásos zenészek, amatőrök és művészek egyaránt gyakran játsszák.

A regénycím választása nem véletlen: mindkét remekmű művészi (ön)vallomás. A címekben egy női név szerepel. Mi a név magyar megfelelője?

 A. Hortenzia
 B. Eszter
 C. Róza
 D. Judit
 E. Borbála
 F. Erzsébet
 G. Erika
 H. MáriaFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page