SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Egy világhírű meseíró egyik szép meséjéből idézünk:

… Hatan voltak, szépséges szépek valamennyien, de azért mégis a legkisebbik volt a legszebb mindnyájuk között. Arca olyan finom és tiszta, mint a gyönge rózsaszirom, szeme kék, mint a tenger mélye, de lába neki sem volt, akár a többinek: halfarokban végződött a teste. …

A mese címszereplője, sok évvel a mese megírása után, elbűvölt egy gazdag polgárt és megihletett egy szobrászt, és a bronzba öntött alkotás a világhírű meseíró szülőhazája fővárosának egyik fő látványossága lett.

Melyik drámahős(nő)t, ill. regényhőst tekinthetjük a világhírű meseíró honfitársának?

 A. Júlia (Shakespeare)
 B. Tartuffe (Moliére)
 C. Tell Vilmos (Schiller)
 D. Sándor Mátyás (Verne)
 E. Nóra (Ibsen)
 F. Hamlet (Shakespeare)
 G. Anyegin (Puskin)
 H. Faust (Goethe)Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page