SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A kikötővárost sok száz évvel ezelőtt alapította egy német lovagrend Európa északkeleti térségében. A várost és az azt magában foglaló területet a II. világháború befejezését követően egy hatalmas kiterjedésű országnak ítélték a győztes hatalmak. A hatalmas kiterjedésű ország is a győztes hatalmak közé tartozott. Nem sokkal később a várost átkeresztelték és egy politikus nevét kapta.

A XX. század utolsó évtizedeiben lezajlott politikai és társadalmi változások eredményeképpen a hatalmas kiterjedésű ország megszűnt és ma a város a környező földterülettel együtt egy - szintén nagy kiterjedésű - utódállamhoz tartozik.

A dologban igazán az érdekes, hogy azóta a városból szárazföldön csak más országo(ko)n átutazva lehet eljutni a mostani anyaországba.

MI a sajátos földrajzi és közigazgatási státuszban lévő VÁROS eredeti - a német lovagrend által adott - NEVE "magyar fordításban"?
(E magyarra fordított név persze nem tekinthető hivatalosnak, csak a játék kedvéért használjuk most.)

Egy érdekes és talán hasznos kiegészítés: csak egy betűben különbözik a város régi (eredeti) és mostani anyaországának a neve.

 A. Császárváros
 B. Fényes Kő
 C. Királyvár
 D. Királyhegy
 E. Vásári Kikötő
 F. Károlyhegy
 G. Szent Marinusz
 H. KatalinvárFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page