SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Van három szám, mely pitagoraszi számhármast alkot. Ha a három számot csökkenő sorrendbe állítjuk és a számsor elé egy 1-est teszünk, akkor egy évszámot, valamint egy évszázadot kapunk. Az alábbi magyar történelmi események közül melyik történt az így kapott évszázadban?

 A. Királlyá koronázzák I. (Szent) Istvánt, akinek uralkodása alatt a magyarok felveszik a kereszténységet és kiépül a magyar állam szervezete.
 B. II. András király uralkodása alatt kiadják az Aranybullát: az első olyan dokumentumot, amelyben pontosan rögzítik a király és a nemesség jogait, és intézményesítik a királyi hatalom ellenőrizhetőségét.
 C. Trónra lép Károly Róbert fia, I. (Nagy) Lajos, akinek uralkodása alatt éri el a középkori magyar állam legnagyobb kiterjedését.
 D. Hunyadi János sikerrel megvédi Nándorfehérvárt, ezzel fél évszázadra megállítja a török támadásokat.
 E. Budát elfoglalják a törökök, az ország három részre szakad, nagy része török uralom alá kerül.
 F. Mária Terézia kiadja az Urbáriumot, melyben országosan szabályozza a jobbágyok terheit.
 G. Létrejön a Kiegyezés a Habsburg-házzal, I. Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázzák és megalakul az Osztrák-Magyar Monarchia.
 H. Kikiáltják a Harmadik Magyar Köztársaságot.Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page