SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A francia királyok környezetében élt két nevezetes személyiség, akik hosszú időre beírták nevüket a kulináris művészettörténet nagykönyvébe. Személyesen sohasem találkoztak és nem is találkozhattak, viszont az ínyencek nagy örömére az asztalon időnként összefutnak.

Az egyik konyhaművész-főszakács volt és a Napkirályt szolgálta hűséggel. Neve egy mártásban lett örökéletű. Megérdemelten hosszú életet élt: százéves korában halt meg.

A másik híres személyiség nemcsak bájaival hódította meg a Napkirályt követő egyik Lajos nevű uralkodót, hanem egy fenséges sertésszeletre is rákerült a névjegye. Néhány évvel a francia forradalom kitörése után halt meg.

Mi a sertésszelet tetejére kerülő fenséges kompozíció zöldség alapanyaga?

 A. paradicsom
 B. bimbós kel
 C. brokkoli
 D. rebarbara
 E. karfiol
 F. spárga
 G. paraj
 H. articsókaFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page