SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A Kiegyezés előtti évben nyitotta meg kapuit a Pesti Állatkert a Városligetben. Nem telt bele két év és egy foltos nyakorján érkezett.

Az esemény azért is nevezetes kultúrtörténeti szempontból, mert a Pesti Állatkert a világon harmadikként fogadhatott ilyen érdekes és értékes állatot az újkori állatkertek történetében.

Az alábbi híres személyiségek közül kinek volt különösen nagy szerepe abban, hogy a Pesti Állatkert ilyen rövid időn belül megkapta a főként nyakáról nevezetes élő kuriózumot?

 A. Deák Ferenc politikus, a "Kiegyezés atyja"
 B. Eötvös Loránd fizikus, természettudós
 C. Podmaniczky Frigyes báró, fővárosi lokálpatrióta
 D. Boráros János, Pest polgármestere, városfejlesztő, a Városliget kialakítója
 E. Andrássy Gyula miniszterelnök
 F. Erzsébet (Sisi) királyné, I. Ferenc József osztrák császár (később magyar király is) hitvese
 G. Arany János költő, a Magyar Tudományos Akadémia titkára, 1870-től főtitkára
 H. Viktória angol királynőFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page