SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A képen látható Dél-Dakota állambeli monumentális hegybe faragott emlékmű négy amerikai elnök arcvonásait őrzi: baloldalon George Washington, tőle a képen jobbra Thomas Jefferson, a jobboldalon pedig Abraham Lincoln kőportréja látható.

A képen balról harmadik, bajuszos arcot pedig egy olyan amerikai elnökről mintázták, aki Magyarországra is ellátogatott hivatali idejének letöltése után. A tengerentúli vendéget nagy tisztelettel és vendégszeretettel fogadták a magyarok. Egy névrokonának – aki később maga is az Egyesült Államok elnöke volt – családnevét viselte hosszú éveken át egy patinás tér Budapest belvárosában.

(A képre kattintva nagyobb méretű változat tölthető le.)

Mikor volt a szóban forgó elnök látogatása?

 A. Közvetlenül a kiegyezés után.
 B. A Millennium évében.
 C. 1902-ben, Széll Kálmán kormányfő meghívására.
 D. 1910-ben, egy európai körút részeként.
 E. 1922-ben, Horthy Miklós kormányzó meghívására.
 F. A II. világháború befejezését követő évben.
 G. 1962-ben, Kádár János meghívására.
 H. Az amerikai exelnök hozta vissza a Szent Koronát 1978-ban.Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page