SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A héber eredetű név jelentése: Isten ajándéka. Három híres személy is viselte a nevet, különböző korokban, egymástól távoli helyeken.

1. A Bibliai Ószövetségben egy király fiát hívták így, aki átruházta trónöröklési jogát legjobb barátjának.

2. Egy XVIII. századi írónak is ez a keresztneve. Az író leghíresebb regénye képzeletbeli utazásokba ágyazott éles, szatírikus társadalom-kritikaként lett világszerte ismert. (Az író vezetéknevével megegyező szó gyakran szerepel banki nyomtatványokon, persze nem az íróra utalva.)

3. Egy - a XVIII-XIX. században élt - amerikai jogász, egyben kertész is ezt a nevet viselte keresztnévként. Róla egy gyümölcs egyik fajtáját nevezték el, melyet ma már sokan szinte hungarikumnak tekintenek.

Mi ez a gyümölcs?

 A. szilva
 B. mogyoró
 C. körte
 D. alma
 E. kökény
 F. naspolya
 G. dió
 H. ribizliFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page