SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A XX. század közepső harmada magyar történelmének jól ismert, magas rangú, hírhedt politikai figurája volt néhány éven át. Alkata, megjelenése nem javította a róla alkotott képet, viszont azt el kell ismerni, hogy az iskolában jól tanuló, éles eszű ifjú volt.

Abban a városban érettségizett, ahol évente szabadtéri játékokat rendeznek. Egy nála kilenc évvel idősebb híres költő, műfordító, regény- és esszéíró volt egy ideig a magyar tanára. A hírhedt politikus híres magyar tanárának egyik szép verséből idézünk:

Zord hét után fáradt szivemre
eljön a méla, szent vasárnap
csend a fülnek, ünnep a szemre,
ünnepe csendnek és sugárnak.
Az emberek templomba járnak.
Hajrá lelkem! zárva a boltok:

...

Ha a politikus és a magyar tanár keresztnevének első betűjét egymás mellé tesszük, akkor egy római számként is értelmezhető betűkombinációt kapunk. Mennyi ennek az értéke?

 A. 2
 B. 4
 C. 6
 D. 90
 E. 900
 F. 950
 G. 2000
 H. 3000Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page