SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Sok évvel ezelőtt, egy tavaszi napon, korahajnalban nemzetközileg elfogadott S.O.S. vészjelzéseket adtak le egy bajba jutott hajóról. A jelsorozatot leíró, hangutánzó jellegű szó (pontosabban szótag-sorozat) első szótagja - minden bizonnyal a véletlen folytán - megegyezik a bajba jutott, majd elsüllyedt, és azóta különösen ismertté vált hajó nevének első szótagjával.

Mikor történt a sok áldozatot követelő tragikus esemény?

 A. A magyarországi millennium évében.
 B. A századforduló évében.
 C. Abban az évben, amikor József Attila született.
 D. Abban az évben, amikor Marie Curie kémiai Nobel-díjat kapott.
 E. Abban az évben, amikor a "Švejk, a derék katona és egyéb történetek" c. könyv megjelent.
 F. A magyarországi őszirózsás forradalom kitörésének évében.
 G. A sors groteszk játéka folytán éppen a trianoni békeszerződés évében.
 H. A Marlene Dietrich főszereplésével készült Kék Angyal c. film bemutatójának évében.Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page