SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Van két ember, akik zsenialitásuk és sokoldalú kreativitásuk révén lettek messze földön híresek.

Keresztnevük azonos és egyben ritka. Családnévként viszont gyakoribb.

  Részlet az idősebb zseni életrajzából:

Saját találmányával segített egy - évtizedeken át uralkodó - magyar királynő vak udvarhölgyének, hogy megtanuljon írni-olvasni. Mindössze 32 éves volt, amikor a királynő megbízta a Magyarországi Sóbányák igazgatásával. Igazi polihisztor. ...

  Részlet a fiatalabb zseni életrajzából:

Erdélyben született, és ott is halt meg. Korán kitűnt rendkívüli fejszámoló képességével és zenei érzékével. Tanárai csodagyerekként kezelték. Legendás barátság fűzte az egyik legnagyobb - német - matematikushoz. Fia hasonlóképpen híres, sőt még nála is híresebb lett. ...


A véletlen folytán szinte pontosan annyi a két zseni közötti korkülönbség, mint amennyi ideig uralkodott a fent említett magyar királynő.

A világ egyik legismertebb meséjének címében is megjelenik a ritka keresztnév, de ott nem személynévként. Ki írta, ill. tette ismertté a mesét?

 A. Grimm fivérek
 B. Hans Christian Andersen
 C. La Fontaine
 D. Aesopus
 E. Honoré de Balzac
 F. Jonathan Swift
 G. J.K. Rowling
 H. Csukás IstvánFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page