SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Van egy program (szoftver), melyet ma már szinte mindenki naponta használ. Segítségével - egy kicsit sántító hasonlattal élve - akár egy tűt is megtalálhatunk a szénakazalban. Igaz, kézzel nem megfoghatóan.

A programrendszer etimológiája is érdekes, hiszen neve egy matematikai fogalom (egy tízes számrendszerbeli, soknullás nagyságrend) nevéből ered, kiejtésben szinte semmit sem változva.

Az eredeti név, a matematikai fogalom neve, egy kilencéves gyermek fantáziájának köszönhető, az II. világháborút megelőző években, angolszász nyelvterületen.

A történet további, érdekesnek tűnő momentuma, hogy a gyermeki fantázianév - a véletlen jatékaként - kiejtésben határozottan hasonlít egy sajátos mozgást, mozgási helyzetet jelentő magyar szóhoz, igéhez. E mozgás az egészségünk érdekében javasolt napi testgyakorlatok fontos eleme.

Melyik testrészünk érinti a talajt (padlót, padlószőnyeget, stb.) e sajátos mozgás, e fontos testgyakorlat során?

 A. talp (esetleg lábujjhegy)
 B. fejtető
 C. homlok
 D. térd (esetleg térdkalács)
 E. mellkas (esetleg has)
 F. könyök
 G. áll (esetleg orr)
 H. hátFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page