SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A legújabbkori magyar történelem minden bizonnyal (egyik) legnagyobb eseményének évfordulóin időnként illene (illett volna) szélesebb körben is megemlékezni egy asszonyról is, akinek szintén jubileuma volt a félévszázados évfordulón: éppen negyedszázaddal azelőtt halt meg.

Az asszony férjének - erőszakos - halála vélhetően a sors groteszk játéka folytán pontosan 100 évvel és bő 1 héttel követte az aradi vértanúk kivégzését.

A megözvegyült, egygyermekes asszony évekig kitartóan harcolt férje becsületének helyreállításáért, emlékének méltó megőrzéséért. Az ünnepélyes újratemetés - nem véletlenül - ugyanazon a napon volt, mint a vértanúk kivégzése, persze több mint 100 évvel később.

A hatalmas demonstrációvá vált újratemetésnek is szerepe volt abban, hogy a legújabbkori magyar történelem kiemelkedő eseményének évfordulóit egy őszi napon ünnepeljük.

Mi a férje becsületéért harcoló, bizonyos értelemben történelmet formáló, de a médiában ritkán említett asszony keresztneve?

 A. Márta
 B. Teréz
 C. Júlia
 D. Erzsébet
 E. Eszter
 F. Mária
 G. Ágnes
 H. ÉvaFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page