SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Richelieu bíboros, XIII. Lajos francia király államminisztere mondta a több évszázaddal ezelőtt lezajlott, történelmi jelentőségű, de számunkra végzetes kimenetelű, magyarországi csatáról: Csodára volt szükség, hogy a Habsburg-birodalom megmeneküljön. Ott dőlt el az a kérdés, hogy a kereszt vagy a félhold nyomja-e rá Európa nagy részére évszázadokon át a bélyegét.

A csata évében tőlünk pár száz kilométerre déli irányban felépült egy keskeny, elegáns ívű kőhíd, mely az iszlám kelet és a keresztény nyugat közötti kapcsolatot is jelképezte.

A hely neve egyértelműen hídra utaló.

Történelmi léptékben szinte tegnap volt, hogy az impozáns kőhíd harcokban megsemmisült, de bő egy évtizeddel később már megtarthatták a nemzetközi összefogással újjáépített kőhíd avató ünnepségét.

Melyik ország területén található a történelmi kőhíd?

 A. Szicília (Olaszország)
 B. Görögország
 C. Bosznia-Hercegovina
 D. Szerbia
 E. Horvátország
 F. Szlovénia
 G. Albánia
 H. MacedóniaFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page