SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

Tíz évvel a magyarországi Millennium előtt, egy október végi napon New York kikötőjében nagyszabású avató ünnepséget tartottak, melyen az egyik amerikai politikus - többek között - az alábbiakat mondta:

... Mily sokat köszönhet Amerika Magyarországnak, hiszen egyik szülöttjének erőfeszítései nélkül talán sohasem került volna e szobor a New York-i öbölbe! ...

A nemzeti jelképpé vált szobrot 350 darabra bontva, 214 ládában szállították át Európából.

Ki a szóban forgó, Magyarországon született, jeles férfiú, akinek nevét ma is emléktábla őrzi a tengerentúli szobor talapzatánál, és egy rangos kitüntetést is elneveztek róla?

A jeles férfiú szülővárosa és egyik fontos fűszernövényünk "elválaszthatlanok egymástól".

 A. Kossuth Lajos
 B. Xantus János
 C. Munkácsy Mihály
 D. Pulitzer József
 E. Pulszky Ferenc
 F. Eötvös Loránd
 G. Széchenyi István
 H. Podmaniczky FrigyesFeleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page