SZUPER-Q8 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Tedd próbára műveltségedet, tájékozottságodat, valamint az életben egyre fontosabb orientációs és asszociációs képességedet! Az sem baj, ha nem találod el a helyes választ, de ha lehet, olvasd el a magyarázatokat! Mindig a tények, események összefüggését keresd!

A XX. századi Európa kimagasló államférfija, karizmatikus személyisége volt.

Az egészséges életmódról való beszélgetések, társalgások kapcsán, ha szóba jön, úgy emlegetik: a kivétel erősíti a szabályt. Enyhén szólva nem sportos alkatáról és életmódjáról lett híres, ennek ellenére hosszú életet élt.

Az államférfi munkabírása legendásan nagy volt. Politikai értelemben fagyos korszakot nyitó beszéde egy tengerentúli kisváros egyetemén hangzott el a múlt század 40-es éveiben.

A történelmi beszéd óta különösen ismertté vált kisváros az ipari forradalom egyik kiemelkedő mérnökéről, feltalálójáról kapta a nevét.

Melyik eszköz megalkotása és gyakorlati hasznosítása fűződik a mérnök nevéhez?

 A. szövőgép
 B. akkumulátor
 C. gőzmozdony
 D. robbanómotor
 E. gőzhajó
 F. villanymozdony
 G. repülőgép
 H. tengeralattjáró



Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page