Q01 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 

A képek Prága Óvárosában készültek a Régi Városháza falán látható Orloj-ról.

Teljes méretért, ill. további részletekért kattints a képekre!

A csillagászati óramű a XV. század elejétől létezik. A XV. század végefelé Jan Ruze órásmester - egyben matematikus, akit Hanus mesternek is hívtak - átalakította és továbbfejlesztette az óraművet, ezzel Prága városának világhírű látványosságává tette. ...

Hogyan folytatódik a történet, a legenda?

OWL quiz and pictures

OWL quiz and pictures
Fotógaléria - Photo gallery
Bagolyország - OWLand
 A. Hanus mester 1492-ben egy véletlen balesetben meghalt és az óramű évszázadokra leállt. Alig tudtak valakit találni, aki az órát megjavította.
 B. Hanus mestert Vladislav Jagellonský cseh király (egyben Magyarország királya is Ulászló néven) lovaggá ütötte, és élete végéig nagy megbecsülésben és jólétben élt.
 C. Az óramű 1497-ben váratlanul megállt, de Hanus mester nem tudta megjavítani, ezért megkínozták, amibe belehalt. Az órát csak 150 év múlva tudta megjavítani egy nürnbergi órásmester.
 D. A prágai városatyák izzó vassal megvakíttatták Hanus mestert azért, hogy fantasztikus mesterművét más városokban ne tudja megismételni. Az elkeseredett mester bosszút állt azzal, hogy végső erőfeszítésével - már vakon - elment az órához és azt kezével megállította.
a. b. c. d.Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page